Column: In je pak genaaid

Onlangs zat ik te kijken naar een debat in de tweede kamer. Op een gegeven moment vroeg een afgevaardigde aan zijn collega: Voelt u zich in het pak genaaid? Zoals het een goed Tweede Kamerlid betaamt, keek hij met een ietwat domme blik de zaal in en gaf een antwoord dat nergens op sloeg.

Hoewel hij geen antwoord gaf bleef ik juist met heel veel vragen zitten. Worden niet alle Nederlanders in het pak genaaid? De ene crisis volgt de andere op. De coronacrisis, de toeslagenaffaire, de energiecrisis, de asielcrisis en nog veel meer. En de politiek schuift alles voor zich uit. Is het onwil of is de huidige politiek zo onbekwaam dat ze het niet kunnen oplossen? Maar is het alleen de leiding van het land die voor hun burgers op moeten komen of kan het op kleine schaal ook nog verschil maken?

Stel: je krijgt de maken met een emotionele gebeurtenis. Om dat goed af te sluiten ben je afhankelijk van andere mensen. Als die het af laten weten ben je dan in je pak genaaid, of moet je je erbij neer leggen dat ze het empathische vermogen hebben van een onderzeeboot?

Stel: je bent ergens werkzaam en het bedrijf wordt getroffen door een crisis waardoor de verhoudingen ernstig vertroebelen, ondanks vele pogingen van het personeel om het vlot te trekken blijft het vanuit de vierkoppige directie doodstil. Wordt je dan in je dan in je pak genaaid, of moet je accepteren dat ze de communicatieve eigenschappen hebben van een stotterende goudvis op het droge?

Stel: er gaan 22 prinsen van oranje onder leiding van koning Louis naar de WK. In het organiserende land zijn bij de bouw van de stadions tientallen mensen om het leven gekomen, maar dat schijnt in het belang van de sport niet belangrijk te zijn. Als Nederland de poulefase niet overleefd, zijn we dan in ons pak genaaid? Of kan het er mee te maken hebben dat jonge spelers op advies van hun zaakwaarnemer best snel kiezen voor een carrière in het buitenland, waar ze vervolgens alleen maar op de reservebank zitten? Het is een simpel feit, als geen wedstrijden speelt wordt je niet beter, niet bij het Nederlands elftal, niet bij Ajax, zelfs niet bij SDS.

Best wel een aantal vragen waarop ik, net als het Tweede Kamerlid, geen antwoord zal krijgen. Maar als koning Louis het wel voor elkaar krijgt en wereldkampioen wordt. Zijn we dan voor even alle crises vergeten? En lopen we dan met heel Nederland land de polonaise?

Dan loopt de boer samen met de natuurfreak, de mensen uit Groningen dansen met de directeur van de NAM, de belastingambtenaar viert feest met de moeder waarvan ze haar kind onterecht uit huis hebben geplaatst.

Wat zou het een moment van gelukzaligheid zijn als het zover komt, dat we tot 2023 dronken van geluk door het land zwalken, alles vergeten en alleen maar feest vieren. Om het feest dan compleet te maken hoeven we alleen maar al die terecht opgehangen vlaggen even om te draaien, gewoon de rode streep boven. Als we dan in januari uit onze roes ontwaken en we worden door Mark en zijn vrienden nog steeds in ons pak genaaid, draaien we ze weer om en worden weer terecht boos.

Ik wens jullie allemaal een prachtig WK toe. Blijf bij de les voor je het weet, word je ontzettend

IN JE PAK GENAAID.

Column door: Martin van Milligen